De bespiering van een losse rug voelt veerkrachtig aan.

Het losmasseren van de bilspieren.

De nek heeft het vaak zwaar te verduren.

Van diepe druk naar compressies.

Borstspier en halsspier
lekker los.

Ieder paard wordt op dezelfde wijze benaderd. Tenslotte zitten de spieren bij ieder paard op dezelfde plaats en hebben zij dezelfde functie.
De behandeling bestaat uit het controleren van een aantal vaste punten (ongeveer 50) en het oplossen van eventuele blokkades / verklevingen. Dit gebeurt uitsluitend met de hand. De therapeut richt zich volledig op de oorzaak van het probleem en niet op de symptomen die het paard wellicht laat zien onder het zadel.

De oorzaak van veel problemen in de beweging ligt erg vaak aan de aanwezigheid van een spierspasme, veroorzaakt door spiervezels die niet meer kunnen uitvouwen. Wanneer een spier aanspant of ontspant, vouwen de vezels over elkaar heen of ze vouwen uit. Wanneer de spiervezels niet meer kunnen uitvouwen omdat ze aan elkaar gekleefd zitten, spreken we over een spierspasme, oftewel een ‘knoop’. De reden dat deze verklevingen ontstaan zijn divers. De spasme wordt steeds groter en dikker omdat er steeds meer vezels blijven ‘plakken’. Hierdoor ontstaat druk en daardoor ontstaat pijn. Door die pijn gaat het paard zich moeilijker bewegen, of het gaat compenseren.
Een spier die niet mee werkt, werkt tegen.

Tijdens de behandeling kan het paard het beste op een plek staan welke vertrouwd voor hem is, zoals de eigen stal. Ik kom dus gewoon bij u langs. Het navoelen van het paard geeft ons eigenlijk alle benodigde informatie. Vaak laten we het paard even stappen aan de hand voor de behandeling. Na de behandeling moet het paard een half uurtje bewegen. Aan de longe of onder het zadel. Het paard mag verder gewoon getraind worden. Soms zal de therapeut een advies meegeven om bepaalde spieren de juiste arbeid te laten verrichten. De controle van de ligging van het zadel zal ook onderdeel zijn van de behandeling. Zonder goed liggend zadel heeft de behandeling geen nut.

Er zijn 3 technieken waarmee we behandelen.
> Directe druk. Dit houdt in dat we op een exacte locatie (stresspoint), die vaak maar zo klein is als je vingertop, diepe druk uitoefenen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn de eerste keer. We duwen hiermee als het ware de verkleefde spiervezels uit elkaar en normaliseren de verkrampte beweging van de vezels. De circulatie zal daardoor ook verbeteren.
Zodra de eerste pijn is weggezakt zie je het paard ontspannen, diep uitademen en kauwen.
> De cross-fiber frictie is eveneens diepe druk, uitgeoefend op het direct betrokken gebied van het stresspoint, dus iets ruimer om het stresspoint heen.
> Door middel van het geven van compressie over de hele spier wordt de circulatie verder verbeterd en de weg vrij gemaakt voor aanvoer en afvoer van voedingstoffen en afvalstoffen.

Zo wordt het hele paard van voor naar achter gecontroleerd en behandeld. Gemiddeld zijn er 2 tot 4 behandelingen nodig, met 1 tot 2 weken tussenruimte. Vervolgens na 6 weken een nabehandeling. Daarna is het een kwestie van onderhouden.

Sportmassage Delden
Even voostellen
Wie was Jack Meagher

Spieren en zenuwprikkels
Spierfunctie en spierproblemen
De behandeling

Tarieven
Cursusaanbod
Contact
Reacties van klanten
Links