Spieren die niet meewerken, werken tegen!
Spieren kunnen verschillende functies uitoefenen en werken heel knap met elkaar samen als ze optimaal werken. Wanneer een gewricht buigt wordt dat mogelijk gemaakt doordat spieren samentrekken aan de éne kant en spieren zich ontspannen aan de andere kant van het gewricht. De spieren trekken samen door zenuwimpulsen en ontspannen zodra deze impulsen afnemen.De spieren die samentrekken geven zelden het probleem. De problemen worden veroorzaakt door de spieren die zich niet meer kunnen ontspannen en daardoor niet meer terugkunnen uit hun samengetrokken toestand. Die spieren beperken dus de beweging van het gewricht en werken tegen.

Een paard dat het voorbeen niet ver genoeg naar voren kan plaatsen kan dus heel goed problemen hebben met de spieren aan de zij/achterkant van het voorbeen. Deze staan de beweging naar voren niet toe. Zo werkt dat over het hele paardenlichaam. Eigenlijk is het erg logisch, maar weinig ruiters zoeken de oorzaak op de juiste plaats. Er worden allerlei onderzoeken gedaan wanneer het paard problemen vertoont. Rijtechnisch of fysiek. In veel gevallen wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. Het voer wordt verminderd, het bit ‘aangepast’, een andere ruiter gaat het paard trainen, maar niets helpt echt, want de oorzaak wordt niet aangepakt. In het ergste geval wordt het paard weggedaan en zit de volgende ruiter met de problemen.
Als het dier geluk heeft treft het een eigenaar die wel erkent dat het paard een spierprobleem heeft en krijgt het eindelijk de behandeling die het nodig heeft. Een paard waarbij problemen worden gevonden, kan na 2 tot 4 behandelingen enorme progressie boeken. De behandeling is zeer overzichtelijk. Wij vertellen u exact wat wij doen en binnen afzienbare tijd weet u of het helpt.

Er zijn een aantal factoren die een spierprobleem kunnen veroorzaken.
> Door een ongecontroleerde beweging bv in de wei, of door vastliggen kan een acute verrekking of spierscheuring ontstaan.
> Door (over)belasting van een spier kunnen microtrauma’s ontstaan. Dit zijn kleine beschadigingen in de spiervezels, waardoor zwelling en ontstekingen kunnen ontstaan. Deze microtrauma’s worden in het begin niet opgemerkt, maar breiden zich langzaam uit naar naast gelegen spiercellen. Het omringende weefsel gaat de beschadigde spiervezels compenseren en steeds minder spierweefsel moet steeds harder werken om dezelfde activiteit mogelijk te maken. Het aanspannen van de spieren zal nog lang goed gaan, maar de geblesseerde spieren kunnen zich niet meer ontspannen. Spiervezels verkleven en zijn voelbaar als ‘knopen’, strengen en onregelmatig weefsel. Druk uitoefenen op deze punten/gedeelten zal pijnlijk zijn.
> Een slecht passend zadel. Dit komt helaas erg veel voor. De meeste zadels zijn te nauw en belemmeren de circulatie en de beweging van de spieren in de rug.
‘It is not always the last thing you ate that made you sick’.
Het probleem kan al lang op de achtergrond aanwezig zijn geweest en ‘ineens’ naar boven komen.
Het functioneren van de spier wordt minder en minder tot het paard bepaalde bewegingen niet goed meer kan maken en vaak dan pas wordt het door de ruiter opgemerkt. Opmerken is echter iets anders dan het ook erkennen. Vaak wordt de oorzaak van het probleem ergens anders gezocht en wordt met extra trainingen, waarbij steeds meer dwang wordt gebruikt, geprobeerd de beweging te ‘verbeteren’.
Wanneer wij zelf na ongewoon of zwaar werk onze spieren kunnen voelen, passen wij onze activiteiten aan, om de spiervezels tijd te geven zich te herstellen. Onze paarden vertellen eigenlijk hetzelfde en wat doen wij?! Wij doen er nog een schepje bovenop! Herhalen de oefeningen nog eens een keer vaker en gebruiken hulpteugels om toch af te dwingen wat wij voor ogen hebben.
Wanneer je dit wilt voorkomen, begin dan met goed te luisteren en te kijken naar je paard.
Let op de signalen die het paard je geeft.

Moeite met het gevraagde tempo
Moeite met stelling en buiging
Verkantelen van het hoofd
Moeite met het laten zakken van de hals
Niet af maken van de passen
Vooral een slechte stap laten zien
Verzet tonen
Een hekel krijgen aan het werk
Weigeren bij het springen

Sportmassage Delden
Even voostellen
Wie was Jack Meagher

Spieren en zenuwprikkels
Spierfunctie en spierproblemen
De behandeling

Tarieven
CursusaanbodContact
Reacties van klanten
Links